Back to All Events

Cinema Paradiso

Hör de blodisande stråkarna från Hitchcocks Psycho, musik inspirerad av stumfilmens komiska superstjärna Buster Keaton och ta ett glas i baren och kom i Shutter Island-stämning tillsammans med Mahler.

Cinema Paradiso är ett unikt tillfälle att uppleva musiken som ger filmerna liv. Stockholm Syndrome Ensemble tolkar några av de mest spännande tonsättningarna ur filmreportoaren.

Några av inslagen under kvällen:

Stråkskriken till duschmordet i Alfred Hitchcocks Psycho är för alltid inhuggna i filmmusikhistorien. Det är så skräck låter. Musiken är skapad av amerikanen Bernard Herrman som samarbetade med skräckens mästare i flera filmer. Vågar du höra Stockholm Syndrome Ensembles version av musiken ur Psycho?

Finländske tonsättaren Magnus Lindberg har skrivit det halsbrytande stycket Steamboat Bill Junior. Det är inspirerat av Buster Keatons film med samma namn från 1928.

Erich Wolfgang Korngold lämnade Europa för USA 1934 när de nazistiska stöveltrampen ekade allt högre. Han gjorde sig ett namn som banbrytande kompositör för musiken i otaliga Hollywood-filmer och fick bland annat en Oscar 1938 för musiken till Robin Hood. Han skrev även en hel del kammarmusik. Stockholm Syndrome Ensemble ger sig i kast med hans pianokvinett i E-dur från 1923. 

När konserten fortsätter i baren vaskar Stockholm Syndrome Ensemble fram några musikaliska guldkorn som varit teman i allt från thrillern Shutter Island till andra världskrigsdramat Schindlers List.

Program

Del 1

Magnus Lindberg – Steamboat Bill (1990)

Bernard Herrman – Themes from Psycho (1960)

Erich Wolfgang Korngold – Pianokvintett i E-dur (1923)

 

Del 2

Gustav Mahler Pianokvartett i A-moll (1876), tema i filmen Shutter Island (2010)

Franz Shubert – Pianotrio i E-moll (1827) (Ur filmen Barry Lyndon från 1975)

Heinz Provost – Intermezzo Sovenir de Vienne (Ur filmen Intermezzo från 1936)

John Williams – Temat ur Schindlers List (1993)

Paul McCartney – Live and let die (1973)

 

Earlier Event: 9 December
7 last words
Later Event: 26 July
Forshaga Kammarmusikdagar med SSE